Evrokontrola ni evromreža. >>
Domov | Vodič | Programi EU | Uspešni projekti | Komentar | Recenzije | Povezave | Igre
 
 
 
 
 
 
 

ALI VESTE?

... da bodo v Tednu Evrope 2009 v Sloveniji potekale številne prireditve?

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta za Slovenijo, Urad Vlade RS za komuniciranje, Državni zbor ter Mestna občina Ljubljana in Zavod za turizem Ljubljana so tudi letos pripravili pester program dejavnosti, ki se bodo v okviru Tedna Evrope 2009 zvrstile po Sloveniji. Letošnje dogajanje med 4. in 12. majem je posvečeno peti obletnici doslej največje širitve EU in 20. obletnici demokratičnih sprememb v Vzhodni Evropi. Udeležba na vseh dogodkih je brezplačna.

Teden Evrope ponuja bogastvo in raznolikost evropske kulturne dediščine preko raznolikih aktivnosti, s katerimi bo obeležena 5. obletnica širitve Unije. Osrednje vodilo vseh dogodkov pa je, da so namenjeni ljudem.

Teden Evrope se bo odprl s Filmskim tednom Evrope. Med 4. in 9. majem se bodo v ljubljanskem Kinodvoru zvrstile brezplačne projekcije evropskih filmov, sofinanciranih iz programa MEDIA. Izbrani filmi bodo brezplačno na ogled tudi v Mariboru, Celju, Novi Gorici, Murski Soboti, črnomlju in Kočevju. Od 9. do 12. maja pa bo v Slovenskem mladinskem gledališču potekal gledališki festival ob evropskem letu ustvarjalnosti in inovativnosti.

Na predvečer praznika, 8. maja, bo na Pogačarjevem trgu v Ljubljani uprizorjena baletna predstava "Tango za Rahmaninova" , stvaritev dveh izjemnih nizozemskih koreografov: Iva van Zwietna in Hansa van Manena. Ob živi glasbeni spremljavi temperamentne slovenske skupine Funtango bodo predstavo izvedli baletniki SNG Opera in balet Ljubljana.

Ocene posledic in vpliva širitve iz leta 2004 za Slovenijo in EU bodo osrednja tema različnih dogodkov. O tem bodo na slavnostni seji Odbora Državnega zbora za zadeve EU 8. maja govorili podpredsednik Državnega zbora Miran Potrč, predsednica odbora Darja Lavtižar-Bebler, minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari in veleposlanica češke republike v Sloveniji Ivana Hlavsová.

V Centru Evrope v Ljubljani se bodo zvrstili trije večji dogodki. Oceno petletnega uspeha bodo podali gostje okrogle mize "Slovenija, 5-letna Evropejka", ki bo potekala 5. maja v Centru Evropa. O vplivu odločitev Evropskega parlamenta na varno hrano bodo 7. maja v Centru Evropa razpravljali gostje okrogle mize "Odločitve Evropskega parlamenta vsak dan na našem krožniku". 8. maja bo v Miklošičevem parku v Ljubljani celodnevni dogodek "Evropski dan v parku", ko se bodo srednješolci pomerili v debatnem tekmovanju o prvih petih letih članstva Slovenije v EU in razlogih za udeležbo na junijskih volitvah v Evropski parlament. V primeru slabega vremena bo dogajanje prestavljeno v bližnji Center Evropa.

Od 4. do 8. maja se bodo v trgovskih centrih v Kopru, Lendavi, Kočevju, Velenju in Kranju selile evropske stojnice, na katerih bodo za obiskovalce na voljo različne publikacije, svoje znanje o EU pa bodo lahko preizkusili tudi s priložnostnim evropskim kvizom. Na dan Evrope, 9. maj, bo stojnica tudi na čopovi ulici v središču Ljubljane.

Kaj je prineslo članstvo Slovenije v EU, si bomo lahko na kratko prebrali tudi v novi knjižici "Prvih pet let", ki bo objavljena tudi v spletni obliki. Odgovore na najpogostejša vprašanja, ki so jih državljani v prvih petih letih zastavljali evrofonu, pa boste lahko našli v prenovljeni izdaji publikacije "Slovenija in EU" Urada Vlade RS za komuniciranje.

8. maja bodo šole v več slovenskih mestih pripravile Evropsko vas, kjer bodo šolarji na stojnicah predstavili različne evropske države. V splošnih knjižnicah v Kopru, Kranju, Kočevju, Lendavi in Velenju pa bodo med 4. in 9. majem pripravljeni EU kotički z gradivi in evrodopisnicami. Mladi in 5. obletnica članstva Slovenije v EU sta osrednji temi tudi v majski številki elektronskega časopisa Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji EUekspres, ki bo izšla v Tednu Evrope.

Na svoj račun bodo prišli tudi vsi ljubitelji kuhe in dobre hrane, saj bo Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji ob 5. obletnici širitve EU v prvem majskem tednu izdalo kuharsko knjigo "Večerja za 30", v kateri so zbrani recepti tradicionalnih jedi in sladic iz 27 držav članic EU in treh kandidatk za članstvo. Knjiga bo izšla tudi v brajici.

V Hiši EU na Bregu v Ljubljani bo od 7. maja do 7. junija brezplačno na ogled razstava del študentov Akademije za vizualne umetnosti AVA, ki so sodelovali na natečaju za najboljše kreativno delo na temo "Različni pogledi - Evropske volitve 2009".

Aktivne bodo tudi informacijske točke Evropske komisije Europe Direct, ki so v Tednu Evrope po vsej Sloveniji pripravile zanimiv program dogodkov, letos pa so se v dogajanje s svojimi dogodki vključili tudi tuji kulturni inštituti.

Program je na voljo tudi na spletni strani Predstavništva EK v Sloveniji.

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Republiki Sloveniji
nazaj | navzgor | natisni
Umetnik Stane piše prošnjoUmetnik Stane oddaja prošnjoUmetnik Stane zagovarja prošnjo
Umetnik Stane piše prošnjo
Umetnik Stane oddaja prošnjo
Umetnik Stane zagovarja prošnjo
Domov | Vodič | Programi EU | Uspešni projekti | Komentar | Recenzije | Povezave | Igre | Ali veste? | O spletnih straneh